21 augusti 2014

Skolfreden 2014-2015


Skolfreden för läsåret 2014-2015 utlystes idag i Tammerfors. Temat för i år är VÄNSKAP. Här i Finland har skolfreden utlysts varje år sedan 1990 och skolfredsmodellen har spritts också till andra europeiska länder såsom Estland, Grekland, Spanien och Polen. Utlysningsevenemanget är startskottet men skolorna uppmuntras att hela läsåret arbeta för en trygg skola.
Också här i Botby grundskola utlyste vi skolfreden via centralradion. Här nedan kan du läsa den text som två vänelever läste upp för hela skolan!


Bästa elever, lärare och skolpersonal

Skolfreden utlyses idag för 24:e gången, i år utlyses den  av elever på Ratina stadion i Tammerfors.

Vet du vad skolfred är? Skolfred betyder att ingen blir retad, att man har kamratanda, att ingen blir utesluten från gänget och att det är trevligt att gå till skolan.
Temat för det här året är vänskap och att ta hand om den. Vänskap är viktigt för alla. Du kommer väl ihåg att uppskatta var och en just som sådan hon eller han är.

Ett litet leende samt andra små handlingar som att hälsa och fråga hur det står till kan göra någons dag mycket bättre. Det är också viktigt att se till att ingen lämnas ensam. Du kan i ditt vardagliga liv påverka att temat uppfylls. Om du kommer överens med andra elever, dina lärare och föräldrar är skolgången trevligare och du kan få nya vänner.
Härmed utlyser vi Skolfreden. Vi önskar er ett gott och lugnt skolår samt studieiver för alla.

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar