25 mars 2015

Biologi+ åk9 besöker biocenter i Vik


Tillvalsgruppen biologi+ besökte biocenter i Vik 24.4. Gruppen fick bekanta sig med fysiologiavdelningen där man forskar kring djurens fysiologi och anatomi. Som vår guide och lärare hade vi Mikael Segerstråle som själv jobbar som lektor vid Helsingfors universitet samt forskar i nervsystemets tidiga utveckling. 

Vi fick bekanta oss med söta små råttor som vi fick hålla i händerna. En råtta somnade nästan i laboratorierockens ficka! Råttorna var söta att titta på, men de skulle också hjälpa oss att förstå hur ämnesomsättning fungerar.  

Råttorna placerades en och en i en så kallad mätkammare. Genom mätkammaren pumpades ett jämnt luftflöde, och den utåtgående luftens koldioxidhalt mättes av en mätare. Mätkammaren uppmätte även temperaturen. På datorn kunde vi följa med hur kammarens temperatur steg då råttans kroppsvärme höjde temperaturen.  Ett väldigt intressant och åskådligt laboratoriearbete! 

Efter experimentet fick råttorna återvända till sin bur där de fick vila ut efter dagens spännande händelser.



                                                              




22 mars 2015

Solförmörkelse


Fredagen den 20 mars var det total solförmörkelse, vilket är mycket ovanligt. Nästa gång det syns i Finland är år 2126. Förstås var alla ivriga att se den, men man måste skydda ögonen från solens skadliga strålar.

Elever och lärare i Botby hittade på flera olika sätt att titta på solförmörkelsen med. Eleverna i 8:ornas tillvalsslöjd använde en svetshjälm och biologi+ eleverna hade byggt Camera obscuralådor (lådprojektorer). Eftersom att vi hade extratid på bildkonsttimmen beslöt Mina och jag oss för att bygga vår egen variant av Camera obscura. Vi använde små lådor och skar ett hål på sidan där vi kunde titta in. Vi använde den här länken: http://www.timeanddate.com/eclipse/make-pinhole-projector.html

Det var kallt ute men många hade ändå samlats för att titta på solförmörkelsen. Lådorna fungerade bra och det var spännande att titta på när månen skymde solen en stund.
Elisabet Wikström 8c







13 mars 2015

Katjas och Onervas EMB resa til Aten


På första dagen av mars började vår resa. Vi hade flyg till Istanbul och därifrån vidare till Aten. Flygresan gick bra och på kvällen var vi framme i Aten där vi mötte vår värdfamilj. Vi var spända men väldigt ivriga för vi hade väntat länge på denna stund.

Första dagen i skolan bestod av grekiska lektioner och bekantnings aktiviteter tillsammans med eleverna och lärarna från de andra länderna. 

 
I Grekland är principen att man äter en stark måltid efter skolan och middagen är lättare. På första dagen fick vi smaka på Pastitsio som är litet som grekisk makaronilåda. Det var väldigt gott! På kvällen åkte vi till shoppingcentret där vår värdfamilj lät oss shoppa så mycket som vi ville, och det ville vi också för köpcentret var mycket stort (ungefär 3 itis på varandra).
Andra dagen började med en rolig aktivitet bara för Erasmus-eleverna där vi bekantade oss bättre med varandra och övade att prata engelska. Det var mycket bra eftersom många elever var osäkra på att använda engelskan. På dagen fick vi höra om hur kamratmedling fungerar som ett redskap mot mobbning i den grekiska skolan. Presentationen tog väldigt länge och gav oss inte speciellt mycket, men förstås fick vi nya synpunkter och idéer så onödigt var det inte. På kvällen åkte vi upp till Mont Parnitha, ett berg som är ungefär 1500m högt och ligger i området där skolan var. Det var en verkligt ljuvlig erfarenhet eftersom det var helt unikt att sitta uppe i bergen i ett café och titta på solnedgången samt paja alla söta hundar. 
 
 
 
 
 
 
 
Nästa dag behandlade vi filmen "The Help". Några av deltagarländerna hade förberett program (bl.a. frågesport) gällande filmen och det var roligt. Tyvärr hade det skett ett missförstånd och alla hade inte sett filmen, men jobbandet fungerade ändå bra. Onsdagkvällen spenderade vi i centrum av Aten. Vi tittade på vakterna som marscherade roligt framför parlamenthuset och gick till souvenirbutikerna. Vi gick också till en restaurang där vi åt grekisk kebab.
 
 
 
 
 
Torsdagen var en av de roligaste dagarna i skolan. Två roliga män drog aktiviteter för oss gällande mobbning och det var tankeväckande. Vi gjorde också ett stort plakat som bestod av viktiga ord samt alla deltagarländers planscher. På kvällen följde vi med vår värd till hennes engelskalektion i en privatskola. I Grekland har nästan alla skola också några kvällar i veckan eftersom kvalitén på undervisningen i gratis skolan inte är så bra.
På fredagen hade vi bara formulärsifyllning och andra enkla & roliga saker. På eftermiddagen åkte vi till Akropolis för att besöka berget och muséet. Det var såå vackert och så förvirrande att tänka att templena var från tiden före tideräkningens början. På kvällen ordnade skolan party för eleverna och det var trevligt program för sista kvällen. 
Resan var väldigt lyckad för vår del. Värdfamiljen var den bästa vi någonsin skulle ha kunnat önska oss. Mamman är australiensk och pappan har vuxit upp i Amerika, så de talade flytande engelska vilket innebar att de förstod bra vad vi menade fastän vi hade problem att berätta t.ex. vad karjalanpaisti är. Kommunikationen fungerade alltså bra och dessutom var alla i familjen underbara personer. Det var inte lätt att åka men hem är ju alltid hem ändå. ;)
Katja Fredriksson och Onerva Hautala 9A


 
 

12 mars 2015

Erasmus Minus Bullying affischtävlingen

Inom ramen för vårt Erasmusprojekt utlystes en affischtävling kring anti-mobbningstemat och vinnaren i Botby grundskola är Emma Akrong klass 7A. GRATTIS EMMA!


Här nedan kan du se de vinnande bidragen i våra partnerländer.

BELGIEN
ITALIEN
TURKIET
GREKLAND
TYSKLAND
BULGARIEN
RUMÄNIEN
SPANIEN
POLEN

3 mars 2015

Erasmusprojektmötet i Aten: kamratmedling

På morgonen samlades hela skolans elever ute på gården för att träffa Erasmusgästerna. Hela situationen påminde mycket om vår morgonsamling i aulan för eleverna stod på led klassvis.




Idag bekantade vi oss med kamratmedling som i stora drag går ut på att eleverna fungerar som medlare i konflikter. Först berättade två psykologer i stora drag om hur kamratmedlingen går till och sedan blev det praktiska demonstrationer med rollspel och diskussioner.

Här ställer Katja upp i rollspelet i en medlingssituation








2 mars 2015

Erasmus Minus Bullying projektmötet i Aten 2-6.3.2015

Hälsningar från soliga Aten!

Det andra projektmötet inom vårt Erasmus Minus Bullying projekt äger rum den här veckan i Aten, Grekland. Med på resan är denna gång Katja Fredriksson och Onerva Hautala som går i klass 9A och lärarna Heidi Ranta och Gun Sandholm (projektkoordinator i Botby).

På väg till Aten, mellanlandning i Istanbul
Den grekiska värdskolan ligger i Trakomakedones, en förort i norra Aten. Skolan är ganska liten och har ca 300 elever i högstadieåldern.




Projektmötet inleddes enligt traditionellt mönster med invigningsfest då vi fick ta del av festtal, sång och dans.





Efter invigningsceremonin blev det sociodrama för oss alla, både elever och lärare, för att bryta isen och känna oss trygga i varandras sällskap.