13 mars 2015

Katjas och Onervas EMB resa til Aten


På första dagen av mars började vår resa. Vi hade flyg till Istanbul och därifrån vidare till Aten. Flygresan gick bra och på kvällen var vi framme i Aten där vi mötte vår värdfamilj. Vi var spända men väldigt ivriga för vi hade väntat länge på denna stund.

Första dagen i skolan bestod av grekiska lektioner och bekantnings aktiviteter tillsammans med eleverna och lärarna från de andra länderna. 

 
I Grekland är principen att man äter en stark måltid efter skolan och middagen är lättare. På första dagen fick vi smaka på Pastitsio som är litet som grekisk makaronilåda. Det var väldigt gott! På kvällen åkte vi till shoppingcentret där vår värdfamilj lät oss shoppa så mycket som vi ville, och det ville vi också för köpcentret var mycket stort (ungefär 3 itis på varandra).
Andra dagen började med en rolig aktivitet bara för Erasmus-eleverna där vi bekantade oss bättre med varandra och övade att prata engelska. Det var mycket bra eftersom många elever var osäkra på att använda engelskan. På dagen fick vi höra om hur kamratmedling fungerar som ett redskap mot mobbning i den grekiska skolan. Presentationen tog väldigt länge och gav oss inte speciellt mycket, men förstås fick vi nya synpunkter och idéer så onödigt var det inte. På kvällen åkte vi upp till Mont Parnitha, ett berg som är ungefär 1500m högt och ligger i området där skolan var. Det var en verkligt ljuvlig erfarenhet eftersom det var helt unikt att sitta uppe i bergen i ett café och titta på solnedgången samt paja alla söta hundar. 
 
 
 
 
 
 
 
Nästa dag behandlade vi filmen "The Help". Några av deltagarländerna hade förberett program (bl.a. frågesport) gällande filmen och det var roligt. Tyvärr hade det skett ett missförstånd och alla hade inte sett filmen, men jobbandet fungerade ändå bra. Onsdagkvällen spenderade vi i centrum av Aten. Vi tittade på vakterna som marscherade roligt framför parlamenthuset och gick till souvenirbutikerna. Vi gick också till en restaurang där vi åt grekisk kebab.
 
 
 
 
 
Torsdagen var en av de roligaste dagarna i skolan. Två roliga män drog aktiviteter för oss gällande mobbning och det var tankeväckande. Vi gjorde också ett stort plakat som bestod av viktiga ord samt alla deltagarländers planscher. På kvällen följde vi med vår värd till hennes engelskalektion i en privatskola. I Grekland har nästan alla skola också några kvällar i veckan eftersom kvalitén på undervisningen i gratis skolan inte är så bra.
På fredagen hade vi bara formulärsifyllning och andra enkla & roliga saker. På eftermiddagen åkte vi till Akropolis för att besöka berget och muséet. Det var såå vackert och så förvirrande att tänka att templena var från tiden före tideräkningens början. På kvällen ordnade skolan party för eleverna och det var trevligt program för sista kvällen. 
Resan var väldigt lyckad för vår del. Värdfamiljen var den bästa vi någonsin skulle ha kunnat önska oss. Mamman är australiensk och pappan har vuxit upp i Amerika, så de talade flytande engelska vilket innebar att de förstod bra vad vi menade fastän vi hade problem att berätta t.ex. vad karjalanpaisti är. Kommunikationen fungerade alltså bra och dessutom var alla i familjen underbara personer. Det var inte lätt att åka men hem är ju alltid hem ändå. ;)
Katja Fredriksson och Onerva Hautala 9A


 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar