24 mars 2016

EMB Bad Ems Tyskland

Erasmus Minus Bullying projektresan till Bad Ems Tyskland


På onsdagen var vi till Europaparlamentet i Strasbourg i Frankrike, 4 timmar från Bad Ems. Vi åkte med cirka 80 människor i en buss. När vi kom fram till Europaparlamentet mötte vi en guide som skulle visa oss runt i byggnaden och berätta mera om den. Vi fick höra mycket intressant fakta om byggnaden och om de som jobbar där. Efter rundturen fick vi äta batong på caféet. 


Sedan fick vi träffa en tysk parlamentariker vid namnet Norbert Neuser. Han berättade bl.a. om sin tid som rektor vid en högstadieskola i Tyskland.  Vi fick också själva berätta om projektet. Vi tog foton varefter vi fick vara i plenisalen och lyssna på när Stefan Löfven, Sveriges statsminister talade om flyktingkrisen och gemensamt Europa. 

Hela EMB gänget på besök i Europaparlamentet i Strasbourg
 När turen var färdig fick vi gå runt i staden Strasbourg i några timmar. Det var en väldigt vacker gammal stad med fina utsikter och många gamla hus. 
Utanför katedralen i StrasbourgEfter ca 2h startade bussen mot Bad Ems. Vi var framme elvatiden på kvällen.
- Elisabet Wikström och Jolanda Walch
 


Att bo i värdfamilj
Hur man tycker det är att bo i en värdfamilj kan ju variera hemskt mycket beroende på hurdan familjen är men efter att jag bott en vecka hos en tysk familj under Erasmus projektet i Bad Ems, Tyskland så tycker jag att det är en underbar upplevelse där man t.om kan få vänner för livet. 

Wilma och Laura på besök i stadshuset i Bad Ems
Känslan när man kommer till ett nytt ställe med folk man knappt känner kan ju förstås kännas nervöst och det är ju helt normalt; men det kan också kännas intressant. I familjen jag bodde hos var det endast den äldsta dottern som kunde nästan flytande engelska så det var lite svårt att kommunicera med föräldrarna och Google translate användes väldigt ofta. Redan samma dag vår delegation anlänt så ville de ta mig på rundtur i Koblenz och det var verkligen en rolig upplevelse. 
 
Tyskland är ju faktiskt det landet som äter mest bröd i hela världen så det kanske inte var så väldigt svårt att räkna ut att det serverades väldigt mycket bröd, nämligen till vartenda måltid, förutom då sista dagen då de serverade kött. Det här kändes ganska så ovant för mig, eftersom jag normalt sett endast äter bröd till morgonmål och i slutet var jag ju lite led på bröd men jag fick ändå lära mig lite mer om deras matkultur. 


Fastän det var skola nästa dag så var det ändå helt normalt för dem att se på film till klockan halv två på morgonen, och så skulle man ju vakna 6h senare vilket ju inte sen var lika lätt. 


Under förberedningen av projektet så skrev vi dikter om vänskap och mobbning som vi sen presenterade, vi planerade också ett spel där man i grupper skulle diskutera om mobbning i olika situationer och säga sin egen åsikt. 


Överhuvudtaget tycker jag att det var en rolig och lyckad resa samt jag lärde också känna nya personer.


-Wilma Engström

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar