23 november 2017

Kemiklass Gadolin

Vi har besökt kemiklass Gadolin med en del klasser under hösten. Alva Nirhamo har fotograferat igen - så njut av besöket digitalt.




Första uppgiften var att urskilja kiwi-fruktens DNA: deoxiribonukleinsyra blandas här med basisk tvållösning
Filterpapper skall klippas...
 
för att kunna filtrera blandningen.
DNA i lösningen (dekanterglaset hålls i isbad)
DNA undersöktes med mikroskop
samt via molekylmodellering.


Alla känner väl igen nedanstående molekyl?




Efter molekylmodellering var det dags att sätta sig in i molekylgastronomi. Vad kan man framställa med dessa ingredienser och grädde?






Vispat ägg och socker samt vispad grädde blir såklart....

GLASS med hjälp av flytande kväve :)

En gång till - tack Alva!!

3 oktober 2017

Anti-mobbningsskyltar på engelska






Vi började lektionen med att titta kortfilmen 'Ronan's Escape' och diskuterade om hur olika saker påverkade Ronans beslut. Sedan visade läraren exempel på anti-mobbningsskyltar från nätet och vi fick som uppgift att göra egna skyltar i mindre grupper.

Erika och Malin, 8C

28 september 2017

Åk9 besökte Tekniikan museo

Inom projektet Energiaa Suomessa fick åk 9 besöka olika kraftverk i Helsingfors. 9B, 9C och 9D besökte Tekniikan museo vid Gammelstaden. Vi fick höra om Helsingfors historia, vattenrening förr och nu, ångmaskiner, vattenkraftverk, turbiner, generatorer och mycket mer. Våra fina elever fick  beröm från guiden tack vare sitt engagemang :)


Tänk att för 150 år sedan hade man bara ca 100 brunnar i Helsingfors för 40 000 människor och man använde två ämbare vatten per person per dygn. Elektricitet har man haft bara lite över 100 år och i början användes elektricitet endast för att belysa hemmen med glödlampor. Numera fungera allting med elektricitet!





Vatten renades fram till 1970-talet endart med filtrering genom sand





Kartan visar olika byggnader på området: 1-3 användes för vattenrening och på motsatt sida av ån har man kvarn och kraftverk




Man får fortfarande energi från vattenkraftverket, när vatten nivån är tillräckligt hög.




Alla foton (C):Alva Nirhamo

17 september 2017

Höstaktiga projekt i åk 2



Vi har i åk 2 jobbat med höstaktiga projekt. Vi har läst om skördetid och smakat på olika grönsaker, rotsaker och örter. Därtill har vi i småslöjden flätat svampkorgar och läst om olika svampar. Glad höst! I väntan på svamputfärd!








17 augusti 2017

Startdagar åk 7

Här i Botby grundskola inleder eleverna i årskurs 7 sin högstadietid med två startdagar. Eleverna kommer från flera olika lågstadieskolor i östra Helsingfors och därför är det viktigt att från första början bli bekant med sina nya klasskamrater och tillsammans jobba för att alla skall känna sig trygga i den nya skolan.

Här nedan berättar klass 7C i ord och bild vad de har fått vara med om under sina startdagar i skolans närmiljö och främst i Nordsjö.


Hela årskurs 7 samlades först på sandplanen bredvid skolan. Vi ställde oss i en stor ring i olika ordningar, t.ex i längdordning.


Efter det hade vi en springlek och sedan speed-dating.

Efter det åkte vi klassvis med metro till Nordsjö där vi skulle hitta fram till fyra stationer med hjälp av en karta.

Första stationen i Nordsjö var att man skulle vända en pressu som hela klassen stod på.


På andra stationen skulle vi hitta saker som började på varenda bokstav i alfabetet. Vi hittade bl.a växter, rostiga föremål och rosk.

Piraja havet var lätt. Man skulle gå över gräset med "safepads". Klass 7C var snabbast, alltså vi!

På Unkan hade vi filtleken. Det var en filt i mitten mellan två lag, hälften och andra hälften av klassen. Sen skulle man gissa vem som är på andra sidan.


Vi skulle bygga en legomodell genom att en i gruppen berättade hur den skulle se ut.

Vi hade dragkamp på Solviksstranden. Det var olika klasser mot varandra och flickorna mot pojkarna.

I Nybondas grillade vi korv och vi fick också saft.

Torsdagen 17.8


katt och hundleken
Vi blev uppdelade i två lag, katt och hund. När ledaren skrek "hund" skulle hundarna jaga katterna och tvärtom.


Vi skulle bygga en flotte av tre kanoter, rep och trädbalkar. Vi skulle paddla runt en boj. Vi tävlade mot de andra klasserna i årskurs 7.

Vi lekte också en lek som hette Gambo och det var roligt. Krista vann leken.



11 januari 2017

Roliga figurer - "golvkompisar"

Vårterminen startades med många glada återseenden och stora kramar!  I det nya mångmateriella slöjdämnet ges eleverna möjlighet att arbeta båda med mjuka och hårda material inom ett temaområde. Under läsåret 2016-2017 får eleverna i årskurs fyra närma sig temat "mitt rum".

I textilsalen har eleverna låtit sin fantasi flöda med underbara resultat! Eleverna har under handledning planerat, valt tyg, ritat mönster, funderat på sömsmån, klippt ut delarna, gjort schabloner för tygtryck och tryckt mönster på tyg.

I decembermörkret börjades det i textilsalen det födas underliga filurer med jättelånga armar, ben, öron eller tungor och magarna fulla av jättesmå styroxkulor! Funderingar kring olika ansiktsuttryck har förverkligats med applikation på symaskin eller för hand och knappar. Det finns ingen säkerhet om vad dessa varelser är för något... Med säkerhet kan sägas endast att de alla tycker om att kramas och trivs på golvet. Dessa mjuka "golvkompisar" är gjorda av fantasi, tålamod, målmedvetenhet, fingerfärdighet, små stygn, stora idéer, processtänkande, dagboksanteckningar och många skratt!

P.s Jag hörde idag på rasten att en av dessa filurer hade ätit massor av julmat och även slukat upp familjens hund. Som tur föll hundstackaren inte alls filuren i smaken och blev därför utspottad. Huh, vilken tur!

H. Slöjdläraren Nanda