Niondeklassister har studerat organisk kemi och födoämnen i kemi och biologi under läsåret. Vi fick besöka Biopop vid Helsingfors Universitet i mitten av maj och hade ett par lektioner där.
Första arbetet var att framställa ost från mjölk och ostlöpe.
Arbetet började med värma upp mjölk. Olika grupper fick värma upp mjölk till olika temperaturer (mellan 30 - 60 Celciusgrader).
|
Mjölk värmdes upp i vattenbad |
|
Efter 10-15 minuter kunde man se ost i mjölken. |
|
Ost (som innehåller mycket kaseinprotein) filtreras |
Osten liknade lite mozzarella till sin konsistens.
Experiment fortsattes med lösnngen som blev över. Där kunde man testa hur enzymer (alltså katalysatorer som finns i kroppen) fungerade.
|
Laktasenzym spjälker disackariden laktos till glukos och galaktos |
|
Efter laktasenzym hade reagera kunde man testa om det hade bildats glukos i lösningen. |
|
Grön teststicka visar att det finns mycket glukos i lösningen. Utan laktasenxzym blev teststickan helt gulaktig. |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar